Koulukiusaamisesta ja toimittajan ”puolueettomuudesta”

https://yle.fi/uutiset/3-11877290

Tässä Ylen artikkelissa on kyse vakavasta asiasta. Kiusaamista eri muodoissaan tulee aina olemaan (homo homini lupus), mutta siihen puuttumiseen tulee olla tahtotila, keinot ja välineet. Tämä viimeaikoina esiin tullut törkeä tapaus on ollut enemmän kuin kiusaamista. Käsittääkseni koulussa puututtiin asiaan sangen voimakkaasti heti kun tapaus tuli koulun tietoon. On kuitenkin muistettava että tämän tapauksen törkeimmät teot ovat tapahtuneet koulun ulkopuolella, ja niihin koululla ei ole edes oikeutta puuttua. Nuo väkivallanteot tapahtuivat niin sanotusti oman porukan sisällä ja siinä porukassa ei vanhemmille tai opettajille uskallettu kertoa, ettei jäisi itse muista jutuista kiinni.

Joka puolella on nyt tivattu koulun vastuuta asiaan. Olisiko syytä myös kysellä lastensuojelun tilanteesta Sysmässä? Edellämainituttujen tapausten paljastuessa olisi jo luullut lastensuojelun tekevän omia toimenpiteitään.

Mielenkiintoisena pidän myös tuota artikkelissa esiin nostettua kiusaamista ryhmästä sulkemalla. Sehän on aikuisten kesken ihan normaalia toimintaa. Kun vaikka baarista ollaan lähdössä jatkoille, niin kaikki halukkaat eivät todellakaan pääse mukaan. Ei aikuistenkaan tarvi olla kavereita kaikkien kanssa – miksi sitten lapsien?

Vaikka jutussa on paljon tärkeää asiaa, niin silti siinä on yksi huomiota herättävä piirre. Näyttää pahasti siltä että artikkelin toimittajan ammattitaito horjuu (puuttuu?) tai sitten hänelle keskustan omatoimittajana on yksiselitteisesti kerrottu mitä pitää vihjailla. Poimitaan tähän nyt räikeimpiä epäkohtia kirjoituksesta.

”Vt. rehtori Tuula Vuorinen on kokoomuksen varavaltuutettu ja kunnanhallituksen varajäsen. Hän myös vastaa kunnan koulukuljetuksista. Kokoomuslainen valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen on puolestaan liikennöitsijä, joka hoitaa koulukuljetuksia. ”

Tässä toimittaja Pirilä joko tahallaan tai osaamattomuuttaan heittää seiska-lehden tyylistä uutisointia. Yhdistetään pari yksityiskohtaa (joiden ei edes tarvitse pitää paikkaansa) ja päädytään antamaan mielikuva että jotain olisi pielessä. Nyt kytkettiin koulukuljetukset, vt rehtori, kokoomus ja liikennöitsijä. Mikäli toimittaja olisi vaivautunut ottamaan selvää asiasta, niin hänelle olisi kerrottu asian oikea laita. Vt rehtori suunnittelee oppilasosoitteiden perusteella koulukuljetusten ajoreitit ja kilpailuttaa ne Hilmassa ja lähettää tarjouspyynnöt myös paikallisille liikennöitsijöille. Tarjoukset jätetään hyvinvointivaliokunnalle joka päättää eri reittien voittajat. Siis vt rehtori ei vastaa koulukuljetuksista, eikä voi mitenkään suosia Järvistä liikennöitsijänä.

”Kokoomuslaisten lisäksi rehtoria puolustaa myös Sysmän sitoutumattomat. Rehtorin puoliso on sitoutumattomien valtuutettu. ”

Sitoutumattomat on esittänyt huolensa etenkin somessa tehtyihin maalittamisiin ja henkilökohtaisiin hyökkäyksiin vt rehtoria ja opettajakuntaa vastaan. Henkilökohtaisia hyökkäyksiä on tullut myös keskustan ryhmästä. Asiat asioina. Muista ryhmistä näyttää ihan selkeästi puuttuvan tietoa opetustoimen ja sen salassapitopykälien ymmärtämiseen. Somekirjoittelijoiltahan se puuttuu ihan kokonaan. Sitoutumattomat ovat tehneet valtuustoaloitteen kiusaamisen yhteisömalliseen ratkaisemiseen ja myöskin aloitteen millä kunnan työnantajana tulee puuttua tämmöiseen viranhaltijan ”lynkkaamiseen”. Ja tässäkin toimittaja ”ammattitaitoisesti” jätti asian kahden vihjeen tasolle.

Poliittiset vastustajat ovat jopa kyseenalaistaneet Palvailan vaalikelpoisuuden kunnassa tutkimalla sosiaalisesta mediasta hänen asuin- ja työpaikkatietojaan. Tiedot tuotiin valtuustoon, joka äänestyksen jälkeen totesi Palvailan säilyttävän vaalikelpoisuutensa Sysmässä. ”

Epäilemättä keskustan piirissä pidetään poliittisena vastustajana sellaistakin joka perustellusti epäilee heidän valtuutettunsa vaalikelpoisuutta. Toisin kuin keskustan penaalin vähemmän terävä kynä kunnanvaltuustossa kertoi, niin vaalikelpoisuuden epäily ei alkanut mistään MOT-ohjelman jälkipyykistä.

Epäily Palvailan vaalikelpoisuudesta alkoi, kun Itä-Häme kirjoitti 13.6.2020: ”Vyyhdin purkaminen on hyvä aloittaa neutraalilla maaperällä. Tarkoitukseen sopii hirvensalmelainen satamaravintola, joka sijaitsee sopivan puolen tunnin ajomatkan päässä Palvailan kodista Mikkelistä.” Linkki uutiseen (maksumuurin takana)

Tämän jälkeen asiaa ryhdyttiin selvittämään – ensin kysymällä kavereilta ja tsekkaamalla somesta. Virallisissa käsittelyissä Palvaila on johdonmukaisesti ja ylimielisesti kieltäytynyt kertomasta tarkemmin asumisistaan eri paikkakunnilla, työpaikoistaan ja perhesuhteistaan. Hän on myös laiminlyönyt lakisääteiset muuttoilmoitukset väliaikaisista asumisistaan (lukuunottamatta sitä kun hän ”väliaikaisesti” muutti avopuolisonsa kanssa heidän ostamaansa omistusasuntoon). Näin ollen tärkeäksi tietolähteeksi on jäänyt hänen ja läheistensä päivitykset somessa. Kaikki lisäselvitykset ja selvityspyynnöt on vielä yritetty mahdollisimman tehokkaasti estää. Jarruna ja estäjänä on toiminut uusi keskustakoalitio (Keskustan ja Avoimen Sysmän ryhmät vahvistettuna SDP:n Hiltusella). Valtuusto joutuikin päättämään vaalikelpoisuudesta sangen vaillinaisin tiedoin. Tästä vaalikelpoisuusasiasta on tekeillä valitus hallinto-oikeuteen ja eiköhän se täälläkin julkaista kunhan hallinto-oikeus on vastaanottanut valituksen.

Myöskin Palvailan hallintosäännön vastaisen kokousmatkalaskutuksen selvittämisen on edellä mainittu keskustakoalitio yrittänyt kaikin keinoin estää. Ja samalla tavalla tässäkin asiassa Palvaila on jopa ylimielisesti jättänyt vastaamatta kysymyksiin. Tarkastuslautakunta saakin seuraavassa kokouksessaan miettiä vaatiiko se kunnanhallitusta oikeasti selvittämään asian, vai tehdäänkö meillä historiallisesti oikaisuvaatimus tarkastuslautakunnan päätöksestä. (edit. Tarkastuslautakunta ei jostain syystä ottanut asiaa seuraavan kokouksen listalle)

Ja vaikka tuossa jokin aika sitten toimittaja Pirilän kanssa puhelinkeskustelussa sovittiin, että ilmoitan hänelle tulevia uutisoitavia asioita, niin puran tässä sen sopimuksen. Toimitan tietoja vain puolueettomille ja ammattitaitoisille toimittajille.

Jukka Elomaa

Sysmän Sitoutumattomat