Avoimesti keskustan ”avoimuudesta”

Keskusta on vaalipuheissaan taas korostanut avoimuutta ja yhteistyötä. Kyllä se yhteistyö on tupannut olemaan tällä vaalikaudella pelkästään Avoimen Sysmän kanssa pelaamista. Eikä mitenkään avoimesti kuntalaisten suuntaan. Kerrotaanpas muutama esimerkki tuosta ”avoimuudesta”.

Ennen viime vaaleja keskusta pelasi kovaa. Kyse oli surullisenkuuluisasta lätkäreissusta jota käsiteltiin oikeudessa asti. Hommahan meni niin että keskusta nosti asian pienessä piirissä esille. Mutta kun keskustan porukalla ei ollut kertakaikkiaan munaa tehdä asialle mitään, niin kaikki tiedot kerrottiin allekirjoittaneelle sillä idealla että joku sentään uskaltaa. Keskustan naissiipi Lehtosalo-Lönnberg ja Sinisalo toimittivat kaikki tiedot kutsuineen ja toimielimien keskustelujen sisältöineen. Tarkoin raportoitiin myös se että minua epäiltiin kunnan sähköposteihin murtautumisesta vaikka kaikki aineisto oli saatu em kaksikolta. Edes oikeudenkäynnin jälkeen ei millään tavalla tuotu esille että koko homma oli keskustan juttu, missä ehkä jälkeenpäin mietittynä vähän naiivisti toimin toimeenpanijana.

Edellämainitun jälkeen keskustassa oli ilmeisestikin sellainen mieliala että sitoutumattomat toimii heidän apunaan ja tekee likaiset hommat puolestaan. Yhteistyötä ennen vaalikautta pohjustettiin ja suunniteltiin. Ja ihan hemmetin avoimesti keskusta petti heti ensimmäisessä valtuuston kokouksessa tekemällä kokoomuksen ja demareiden kanssa diilin millä perussuomalaiset ja sitoutumattomat jätetään ilman toimielinpaikkoja. Koska tiedossamme oli että keskusta pettää aina, niin osasimme varautua tähän ja teimme yhteistyössä perussuomalaisten Aromaan kanssa sopimuksen tämmöisen tilanteen varalle. Valtuuston kokouksessa paikkoja jaettaessa teimme väliaikaisen vaaliliiton ja osasimme todellakin laskea että sillä saamme paikat molempiin valiokuntiin ja yhden paikan hallitukseen. Tämä esilletulomme aiheuttikin aikamoista hämmennystä ja tarkistuslaskentaa valtuuston kokouksessa.

Jos heti aluksi petetään, niin se ei kovin suurta luottamusta ja yhteistyöhalukkuutta herätä. Siihen kun vielä lisää Kotolahden puhelun Bruunille missä herra kertoi että mitä sitoutumattomien pitää tehdä ja miten toimia yhteistyössä kepun kanssa, niin kukin voi kuvitella millainen into meillä oli yhteistyöhön ja kepun palvelemiseen.

Paloaseman myyntihomma oli sitten oikein valioesimerkki valtuustokauden lopussa muodostuneen avoimen keskustan kieroilusta. Kotolahti lähetti ostajalle hallituksen kokouksen jälkeen seuraavan viestin:

 • ”Onnittelut uudesta kiinteistöstä”
 • Vastaus
 • ”Kiitos! En ole pöytäkirjaa vielä edes nähnyt, mutta hyvä jos näin on!”
 • Johon Kotolahti:
 • ”Juu tuli äänestyksen jälkeen. Kerron sinulle joskus kasvotusten miksi äänestettiin. Kaikki hallituksessa halusivat sen sinulle mutta vasta äänestyksellä taktikoitiin eräitä tulevia toimien onnistumista.”
 • ja jatkoi
 • ”Ts kaikki hallituksessa kannallasi mutta kaikki valtuustossa ei”

Tällä äänestyskikkailulla saatiin perussuomalaisten valtuutettu mukaan epäluottamuslauseeseen valtuuston puheenjohtajaa kohtaan. Todisteena tekstiviestikeskustelu Kotolahden kanssa sen jälkeen kun olin lähettänyt hänelle kuvankaappauksen em viesteistä:

 • Elomaa:
 • ”Katos, taisi joku jäädä kiinni housut kintuissa”
 • Kotolahti:
 • ”No katos poikaa. Vaan keksitkös jujun 10 pistettä jos osaat”
 • Elomaa:
 • ”Tipi ostettiin mukaan, kiitos pisteistä”
 • Kotolahti:
 • ”Jäljillä mutta vasta 5 pistettä”
 • ”Aivan yhtä hienoa kuin teidänkin pyöritykset. Meinaatko eettet niitä ole tarkkaan järjestelmällisesti kirjattu. Kaikella on aikansa”
 • Kotolahti sitten hädissään:
 • ”No kerrotko nyt mitä tuolla Heinolta saamallasi viestillä aiot tehdä”
 • Elomaa
 • ”Kaikella on aikansa”

Edellämainittu keskustelu osoittaa sen että ”avoin keskusta” sopi asian niin, että kun hallituksessa Karola äänestää kaupan puolesta ja muut avoimet vastaan, niin saadaan Aromaalle vakuutettua että ollaan hänen puolellaan paloaseman muissa käyttötarkoituksissa. Ja näin Aromaa saatiin mukaan valtuuston puheenjohtajan erottamista valmistelevan tilapäisen valiokunnan perustamiseen. No kyllähän Tipi huomasi sen myöhemmin sitten että keskusta pettää aina.

Ja tuon tilapäisen valiokunnan perustamisen perustelut saatiin kirjalliseen muotoon vasta juuri ennen ensimmäistä valiokunnan kokousta (viikkoja perustamispäätöksen jälkeen). Ja kumma kyllä tekstin kirjoittajana olikin Karola eikä valtuustossa asian esittänyt Kotolahti.

Toimintakeskuksen remontin suunnan muuttamisesta saa kiittää keskustan valtuutettu Kotolahtea. Tämä kaveri ylivertaisella tietämättömyydellään vittuili ja narisi alkuperäisen hankevetäjän irtisanoutumaan hommastaan. Projektissa tosiaankin oli kokenut ja arvostettu vetäjä, korjaukset saatiin tehtyä järkevästi ja huomattavasti edullisemmin kuin oli etukäteen ajateltu, mutta ei hänkään loputtomasti jaksanut kuunnella puupäiden veetuilua.

Nyt sitten pari päivää ennen vaaleja keskusta laittoi luottotoimittajansa Pirilän kirjoittamaan Sysmän konsulttipalkkioista. Juttua tehdessään Pirilä vakuutteli että konsulttiasioita kysyttiin myös ympäristökunnista. Saamamme tiedon mukaan tässä asiassa toimittaja valehteli, mikä vielä vahvemmin todistaa sen että kyseessä oli Sysmän keskustan omatoimittajalta tilaama juttu. Juttu oli tarkoituksella rakennettu vähän epämääräiseksi, mutta eihän kukaan ennen vaalipäivää ehdi oikomaan asiaa. Keskityttiin kuntavelhoon ja kunnanjohtajaan unohtaen sen että kunnanhallitus oli yksimielisesti hyväksynyt asiat. Keskusta oli hommassa ihan yhtä vahvasti ellei vahvemminkin mukana kuin muut. Sitoutumattomat selvitti jo pari vuotta sitten tuota konsulttiasiaa ja voidaan katsoa että me olimme se tekijä millä homma laitettiin poikki. Me pyysimme laskut yms jo tuolloin ja toimme asian valtuutettujen tietoon. Ja itse asiassa tuo kuntavelhon elinvoimakonsultointi päättyi siihen että elinvoimatyöryhmän budjetti puolitettiin vuodelle 2020 ja se ei enää mahdollistanut jatkoa. Konsultoinnin lopetuspäätöstä ei ole olemassa, se vaan loppui kun sopimuskausi päättyi ja budjetoitu raha ei riittänyt uuteen sopimukseen kesällä 2020.

Ja miettikääpäs sitä että noin toimiva Sysmän keskustaporukka mainostaa avoimuutta ja yhteistyötä toimintamallinaan. Samalla kaavalla Pohjois-Korea voisi mainostaa olevansa edelläkävijä valistuneen demokratian saralla.

Elomaa, avoimesti ja laillisesti, nro 62