Viranhaltijan ”puolueettomuudesta”

Julkisen vallan käyttöohje https://www.suomi.fi/kansalaiselle/oikeudet-ja-velvollisuudet/digituki-ja-hallintopalvelut/opas/nain-julkinen-hallinto-toimii/virkamiehen-oikeudet-ja-velvollisuudet kertoo seuraavaa:

Julkista valtaa käytettävä vastuullisesti
Koska virkamies käyttää työssään julkista valtaa, hänellä on ehdoton velvoite noudattaa lakia sekä toimia puolueettomasti, riippumattomasti ja tasapuolisesti.

Hallintolaki:

Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

Mitä sitten teki johtava viranhaltijamme talousjohtaja?

Lähetti sähköpostilla kunnanviraston henkilökunnalle seuraavan kutsun:

Aihe: Muistathan käydä huomenna 23.6.2021 kahvilla!!!!
Teksti:
Nautimme mansikkakermakakkukahvit vuoden 2020 tilinpäätöksen ja hyvän vaalituloksen merkeissä!

Hyvää ja lämmintä Juhannusta!

Yt
Eija

Ystävällisin terveisin

Eija Oksanen
talousjohtaja
Sysmän kunta
puh. 044 713 4506

Siis mitä v***ua? Talousjohtaja kutsuu henkilökunnan juhlimaan tilinpäätöstä (mihin hänellä ei kyllä ollut kuin kirjurin rooli) ja menee ja ylistää vaalitulosta. Näemmä vaatimukset viranomaisen puolueettomuudesta on menneet huolella ohi. Ja samalla sitten tulevaa rahankäyttöpolitiikkaa enteillen oli vielä mahdollista pistää pöytä koreaksi kunnan piikkiin.

Nyt taisi sitten selvitä minkä vuoksi talousjohtaja ujutti omatoimisesti budjettiin 15000 euron avustuksen Palvelutalo ry:lle ilman mitään viranhaltija- tai toimielinpäätöksiä. Ei virheellisessä menettelyssä riittänyt edes se, että istui yhdistyksen hallituksessa, vaan on näköjään toiminut koko ajan Avoimen Sysmän (avoimen keskustan) asialla. Se tämän viranhaltijan puolueettomuudesta.

Kumpikohan pitää talousjohtajalle puhuttelun – kunnanjohtaja vai kunnanhallitus?

Tälläkin mustalla pilvellä on hopeareunus. Talousjohtaja lähtee pois kunnan palveluksessa ja siirtyy kiinteistöbisnekseen missä kusettaminen ja omien sidosryhmien etujen ajaminen on enempi ammattivaatimuksia kuin virheitä.

Semmoista avointa ja puolueetonta hallintoa tällä kertaa

Ihmetteli Elomaa