Pettäjän tie

On olemassa vanha sanonta ”keskusta pettää aina”. Nyt valtuustossa käytiin näytelmä jossa huomattiin että sanontaa pitää paikallisesti laajentaa. Uusi sanonta kuuluukin että ”avoin keskusta pettää aina”. Ja niille joille tuo ”avoin keskusta” termi on tuntematon, niin pitää kertoa että kyseessä on viime valtuustokauden lopussa syntynyt keskustan, avoimen sysmän ja demareiden muodostama koalitio.

Päijät-Hämeessä käytiin perinteiseen tapaan neuvottelu ylikunnallisista luottamuspaikoista. Tuossa neuvottelussa päästiin sitten yksimielisyyteen paikoista niin, että puolueet ja sitoutumattomat jakoivat paikat ylikunnallisiin luottamuspaikkoihin suhteessa puolueiden äänimääriin kunnallisvaaleissa. Neuvottelussa sovittiin kunnittain ja puolueittain paikat ja sopimus sitten allekirjoitettiin. https://yle.fi/uutiset/3-12045441

Kun Sysmän kunnanvaltuustossa käsiteltiin ”§30 Edustajien nimeäminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokoukseen toimikaudeksi 2021-2022”, niin ylikunnallisen sopimuksen avoin pettäminen hyppäsi silmille.

Vastoin tuota ylikunnallista sopimusta missä yhtymäkokouksen paikat oli sovittu kokoomukselle ja perussuomalaisille, avoin keskusta repäisikin Hopeasaaren (jota olen tähän asti pitänyt ihan järkimiehenä) suulla oman ehdotuksensa. Sinne haluttiinkin edustajat keskustasta ja avoin sysmä ryhmästä. Äänestykseenhän se meni ja tulos oli 15-6. Kun tiedetään että kokoomuksella ja perussuomalaisilla on yhteensä kuusi edustajaa, niin voidaan todeta, että avoin keskusta junttasi päätöksen vastoin ylikunnallista sopimusta. Ja tästä päätöksestä sitten sekä perussuomalaisten että kokoomuksen ryhmä jätti eriävän mielipiteen.

Mitä tästä seuraa?

Nyt meni luottamus Sysmäläiseen päätöksentekoon maakunnan tasolla. Voihan se olla että sdp että kepu saa vähän noottia piirin tasolta.

Ja kun tulevat maakuntavaalit alkavat olla ajankohtainen, niin tulen kyllä sangen voimakkaasti ja usein muistuttamaan tästä episodista ja siitä että tämän jälkeen maakunnan tasolla ei luoteta keneenkään tuosta avoimen keskustan porukasta. Eli ääni maakuntavaaleissa näille sopimusrikkojille on kuin äänestäisi imaamia paaviksi.

Elomaa