Mitäs taas valtuustossa tapahtui?

Seurailin tänään kunnanvaltuuston kokousta streamin kautta ja katselin kokouksen vielä pari kertaa uudestaankin. Välillä sai oikein ääneen nauraa, kun kuunteli valtuutettu Sinisalon perustelua avoimen keskustan ylikunnallisten neuvotteluiden paikkajaon ylikävelystä. Ei ole valtuutetulle näemmä vieläkään oikein auennut, että kaikkiin muihinkin ylikunnallisten neuvotteluiden käsittämiin toimielimiin kukin kunta nimeää ihan itse edustajansa. Ehkäpä joku päivä löytyy tarpeeksi iso kerä rautalankaa …

Paikkaneuvotteluissa ei nimetty edustajia vaan jaettiin paikat maakunnallisen vaalituloksen perusteella poliittisille ryhmille kuntakohtaisesti – vieläpä niin että kuntakohtaisesti määriteltiin onko kyseessä mies- vai naispaikat. Jos mitään neuvotteluja ei käytäisi, niin toimielimissä täyttyisi tasa-arvopykälät ainoastaan hyvällä tsägällä ja muuten valintoja sitten uusittaisiin siihen asti että toimielimien kokoonpano olisi lain mukainen.

Sitten toiseen kokousasiaan ja vähemmän huvittavaan juttuun.

Pykälä ”Jätehuoltoviranomaisen nimeäminen ja jätehuoltotehtävien järjestäminen” nuijittiin läpi ilman keskustelua. Johtuu varmaan siitä että kukaan ei älynnyt ajatella mitä päätettiin ja milloin päätettiin. Toimintaympäristövaliokunnan kokous on keskiviikkona ja siellä on esityslistalla jätehuoltomääräysten vahvistaminen sekä jätetaksan vahvistaminen. Molempien kohtien esittelytekstissä kerrotaan että

”Jätehuollon järjestämisvastuu siirtyy Sysmän kunnalle 18.9.2022 alkaen. Valtuuston 15.8.2022 tekemällä päätöksellä toimintaympäristövaliokunta on 18.9.2022 alkaen Sysmän kunnan jätehuoltoviranomainen. Samalla päätöksellä valtuusto on valtuuttanut toimintaympäristövaliokunnan tekemään jätehuoltoon liittyviä päätöksiä ennakkoon, ennen varsinaisen järjestämisvastuun siirtymistä kunnalle.”

Jokos arvon lukija huomaa miten homma kusee?

Tuo valtuuston tämänpäiväinen päätös ei nimittäin saa lainvoimaa ennenkuin pöytäkirjan julkistamisesta on kulunut 37 päivää. Jos pöytäkirja julkaistaisiin huomenna niin valtuuston päätös olisi lainvoimainen 23.9.2022.

Tästä seuraa se että ainakin ajalla 18.-22.9.2022 Sysmä hoitaa itse jätehuollon ilman että meillä on jätehuoltoviranomaista, jätehuoltomääräyksiä ja vahvistettua jätetaksaa. Aikaisintaan 23.9. alkaen meillä on jätehuoltoviranomainen, joka voi tehdä päätöksiä jätehuoltomääräyksistä ja jätetaksasta (eikä tarvi tehdä ehdollisia päätöksiä). Ja arvatkaas mitä, niilläkin päätöksillä on muutoksenhakuaika (14+7 päivää), jonka jälkeen vasta päätös saa lainvoiman.

Jos toimintaympäristövaliokunta on nopea ja noheva, kokoontuu perjantaina 23.9. ja julkaisee pöytäkirjan samana päivänä, niin meillä on määräykset ja taksat voimassa jo 8.10.2022 (jos kukaan ei valita).

Mitenköhän tämä asia nyt hyppäsi silmille noin yllättäen? Tämän asian valmisteluun oli pari vuotta aikaa.

Tämmöisiä ihmetteli Elomaa