Jätehuoltofarssi

Kun aikanaan tehtiin päätös erota seudullisesta jätehuollosta ja hoitaa asia omassa kunnassa, niin valmisteluaikaa oli pari vuotta. Mitenkäs siinä sitten kävikään?

Jätehuollon valmistelusta ja tiedottamisesta ei kuulunut mitään ja asiasta jätettiin valtuustoaloite 28.2.2022. Valtuustoaloitteessa vaadittiin kuntaa tiedottamaan ja valmistelemaan asiaa kevään aikana. (valtuustoaloite liite 1).

Kunnanhallitus käsitteli aloitteen 28.3.2022 ja päätti ”Kunnanhallitus merkitsee aloitteen tiedoksi ja antaa sen toimintaympäristövaliokunnan viranhaltijoiden valmisteltavaksi.”. Tiedottaminen etenikin ”vauhdikkaasti”. Ohjeet ilmestyivät kunnan nettisivuille heti 18.-22.8.2022.

Tuon kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen asiasta ei sitten kuulunut mitään (ainakaan pöytäkirjoissa), kunnes kunnanhallitus käsitteli asiaa useassakin pykälässä 18.7.2022. Tuon lähes 4 kuukauden aikana kunnanhallitus ei saanut aikaiseksi edes kysellä asian etenemistä. Pöytäkirjoissa ainoa merkintä asioiden eteenpäin viennistä löytyy 18.7.2022 missä kerrotaan että ”Viimeaikaisina töinään projektiassistentti on myös valmistellut jätehuoltoasioita, sillä Sysmän kunnan vastuulle siirtyy jätehuollon järjestäminen 18.9.2022 alkaen.”

Tästä vaiheesta voi todeta että kunnanhallitus ei todellakaan kuntalain §39 mukaisesti valvonut että asia etenee. Mielenkiintoista tässä on se, että valtuustoaloite oli Avoin Sysmä ryhmittymän tekemä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja (Avoin Sysmä) ei näemmä ole seurannut edes oman ryhmänsä aloitteen etenemistä.

Kun asioita ei valmisteltu ajoissa niin siitähän seurasi kiire ja ”jouheva” (*huom1) päätöksenteko. Kunnan vastuulle jätehuolto siirtyy 18.9.2022.

Kunnanhallitus valmisteli valtuustolle 18.7.2022 asian ”Jätehuoltoviranomaisen nimeäminen ja jätehuoltotehtävien järjestäminen”.

Kun valtuusto sitten kokoontui 15.8.2022 päättämään asiasta, niin oltiin jo auttamattomasti myöhässä. Vaikka pöytäkirja olisi tarkastettu samana päivänä, niin nuo päätökset eivät olisi saaneet lainvoimaa ennenkuin 21.9.2022. Pöytäkirja tarkastettiin vasta 22.8.2022 ja se julkaistiin verkossa 23.8.2022.

Tämä viivyttely tarkoittaa sitä että kunnassa ei ole toimivaltaista jätehuoltoviranomaista ennen 30.9.2022 (tiedoksisaantiaika 7 vrk ja valitusaika 30 vrk) ja senkin jälkeen kunnanhallituksen täytyy tehdä päätökselle täytäntöönpano.

Edellämainitusta huolimatta toimintaympäristövaliokunta meni ja teki jätehuoltopäätöksiä 17.8.2022, vaikkei sillä ollut jätehuoltoviranomaisen toimivaltaa – ei ollut olemassa edes päätöstä siitä että valiokunnasta tulee jätehuoltoviranomainen. Tästä on luonnollisestikin tehty oikaisuvaatimus, missä vielä tarkemmin eritellään toimivallan puuttumisen syyt (liite 2).

Nyt ollaankin mielenkiintoisessa tilanteessa. Kunnan sivuilta (https://www.sysma.fi/jatehuolto) löytyy ohjeet, määräykset ja taksat. Nuo taksat ja määräykset eivät vaan ole laillisesti asetettuja.

Toimintaympäristövaliokunta on toimivaltainen jätehuoltoviranomainen vasta lokakuussa. Silloin se voi tehdä päätökset taksoista ja määräyksistä. Ja silloinkin päätökset saavat lainvoiman vasta 21 päivän päästä pöytäkirjan julkaisusta (tiedoksisaantiaika 7 vrk ja valitusaika 14 vrk), ellei joku asiasta vielä valita. Eli kunnassa on lailliset ja voimassaolevat määräykset ja taksat aikaisintaan 22.10.2022 joten reilun kuukauden verran mennään hyvinkin jouhevasti*.

Eihän tuo asia mitään rakettitiedettä ollut ja todennäköisesti nyt onkin sitten edessä syyllisten etsiminen …

Tämmöistä tuumiskeli Elomaa

ps. Ja paljastui sitten vielä, että haja-asutusalueen jätehuolto vasta kilpailutuksessa, eli haja-asutusalueen kiinteistönomistaja ei voi ottaa edes yhteyttä toiminnanharjoittajaan. Tarjoukset voi jättää 7.9.2022 mennessä. Ei jumankekkana mitä pelleilyä. https://www.sysma.fi/sysman-kunta-kilpailuttaa-haja-asutusalueen-jatteenkuljetukset

*huom1 ”Jouheva” päätöksenteko on keskustan tylsimmän kynän lanseeraama termi, jolla tarkoitetaan sitä että päätösten ei tarvitse olla lainmukaisia kunhan on ollut hyvä tarkoitus. Ja valittaminen noista laittomuuksista on yksi Sysmä hengen vastaista, kiusan- ja haitantekoa ja rassaa suuresti lanseeraajan lähes rajatonta itsetuntoa.

Liite 1, valtuustoaloite (pdf)

Liite 2, oikaisuvaatimus (pdf)